Get Adobe Flash player
Localizare

Situat intr-o zona linistita, in cartierul Izvor, la iesirea catre Targoviste, ansamblul este asezat intre soseaua Calea Moroieni si Paraul Izvorul Dorului, intr-un ambient natural inconjurat de versanti impaduriti.

Localizare

Sinaia, cunoscuta de asemenea ca fiind „Perla Carpatilor”, este situata pe Valea Prahovei, la 49 km sud de Brasov si 120 km nord de Bucuresti. Numele sau provine de la manastirea construita in secolul XVII de un nobil roman, dupa ce acesta a intreprins un pelerinaj in Egipt la muntele Sinai. Asezarea intr-un peisaj montan, mirific o incadreaza intre cele mai vechi si faimoase statiuni turistice din Romania. Este cunoscuta mai ales ca resedinta de vara a familiei Regale.


           In a doua jumatate a secolului al XVII-lea, in aceste locuri salbatice nu exista nici o asezare, doar pustnicii isi aveau salas prin pesterile din munti. Boierul Mihai Cantacuzino, fugar in Transilvania, s-a ascuns in aceste paduri, fiind urmarit de oamenii domnitorului Grigore Ghica, ucigasul tatalui sau. Ulterior, ajuns mare spatar, a ridicat drept multumire un schit de calugari, pe care l-a inchinat manastirii ortodoxe Sf. Ecaterina de pe muntele Sinai din Egipt (atat schitul cat si orasul isi vor lua numele de "Sinaia"). Manastirea, ridicata in 1695 in stil brancovenesc, este pictata de marele iconar Parvu Mutu si a fost inzestrata de ctitori cu numeroase mosii, care din secolul al XIX-lea au finantat spitalele Eforiei - Fundatie filantropica.


           Nucleul asezarii Sinaia s-a format in actualul cartier Izvor, unde s-au asezat oamenii ce lucrau in slujba manastirii. In 1866, tanarul domnitor Carol, din dinastia germana de Hohenzollern-Sigmaringen, ajuns in acel an la conducerea tarii, a pornit intr-o calatorie ca sa-si cunoasca noua patrie si s-a oprit la manastire, indragind locurile. Dupa casatoria sa cu principesa Elisabeta de Wied, in 1869, Carol I a revenit in fiecare vara in munti, familia princiara fiind gazduita in incinta Manastirii Sinaia. In 1873, in urma unui schimb de mosii cu Eforia Spitalelor Civile, domnitorul primeste terenul mlastinos de pe valea paraului Peles, unde isi va ridica resedinta de vara - Castelul Peles